Sofie Petersson

Livet i korthet...

Lördag!

Kategori: Mitt liv

Idag har jag, Nathalie och Kristina varit inne i stan och tagit en fika på Starbucks. Vi gick dit då vi ville ha en av deras supergoda tårta MEN såklart fanns den inte idag. Typiskt när man verkligen ville ha just den! Men i vilket fall som helst blev det ett trevligt eftermiddagsnöje.
 
Idag har det också arit lite turbulens här på campus. Det har nämligen varit en skogbrand inte långt härifrån! Så när jag och Kristina tog bussen hem kunde vi åka förbi denna men när sedan Natta kom på bussen därefter fastnade hon liksom på fel sida från där vi bor! Så där satt hon och väntade då vägen var avspärrad. Tillslut släppte brandkåren förbi gående och hon kunde traska den långa vägen hem. Tappert kämpande med desserten till kvällens aktiviteter i handen! Så ett himla pådrag har det varit med brandkår och flygplan med "vattenbomber" som de släppte över skogen osv. Men hoppas nu att de har det under kontroll. Jag började faktiskt tänka på att vad gör jag om den sprider sig? Ska jag kanske packa en väska till mig och Nathalie, in case of emergency?! Haha så jävla typiskt mig att tänka sjuhundra steg framåt, jag vill ju ha med alla mina grejer om vi skulle bli tvugna att evakuera liksom!
 
Strax ska jag och Nathalie bege oss till våra svenska grannar för att ha ett äkta svenskt Knytkalas! Karistinas idé, superkul! Grabbarna står för förrätten, Kristina för huvudrätten, jag och Natta ansvarar för desserten. Men eftersom vi är lika dåliga på detta med att fixa efterrätt så blev det ju inte direkt hemlagat... Men hoppas den är god i vilket fall, äkta inköpt. Hoppas på en bra kväll!
 
Hoppas ni har en trevlig kväll!
 
Puss&Kram
 
Till höger är kakan vi ville ha idag, Kristina åt den senast vi fikade. Så sjukt god!

Ut på egna äventyr!

Kategori: Mitt liv

Idag har jag gett mig ut på lite egna äventyr, jag har hittat en ridskola! Jag hade ju innan min resa ner hit kollat runt lite på om det fanns några stall i närheten av Marseille och hittade då ett enda i princip.
Så idag har jag varit där på besök, och ja jag hittade, HELT SJÄLV! (Ni som känner mig vet att jag skulle kunna tappa bort mig i mitt eget hem).
Så jag strosade runt ett tag till att börja med och kollade in stallarna. Sedan hörde jag ett väldans väsen och får syn på en ridbana där en massa barn satt på små söta ponnyer och hade lektion! Supersöta ponnyer, mindre söta barn. Säkerheten under denna lektion kan dock diskuteras, jag var lite rädd där ett tag. Efter att ha stått och observerat denna skräckinjagande lek/lektion hittade jag sedan en tjej som faktiskt pratade engelska, jag vart så förvånad! Så pratade med henne och fick lite information om ridskoleverksamheten.Allt lät kanon och mitt hopp började stiga på att faktiskt få rida under min vistelse här. MEN tyvärr så är jag ju då i ett land där INGEN, jag upprepar INGEN pratar franska (ja förutrom den gulliga tjejen jag först pratade med som inte jobbade där). Som sagt kan ingen yrkesversam person i någon form, dvs t ex busschaufförer, telefonfösäljare, RIDLÄRARE tala ens några ord engelska. Jag är väl egentligen inte så förvånad men något besviken måste jag ju säga att jag är. Så hejdå ridlektioner, eller ridning i allmänhet... Fan...
Den gulliga tjejen gav mig dock hennes nummer och sa att jag gärna fick ringa om jag ville hänga med till stallet, så jag tänkte att även om jag nu inte kunde rida pga språkbarriären så kan jag ju åtminstone lukta och klappa lite häst och inspektera folk som rider.
 
Japp det var min dag, imorgon är det fredag och jag har enbart en lektion på dagen, sedan blir det fredagsmys hela kvällen!
 
Puss&Kram
 
 

Franska!

Kategori: Mitt liv

Sådär då har franskan dragit igår också. Dessa lektionerna är enbart en timme per gång och jag läser dem mån, tis och ons. Så har nu haft mina första tre lektioner och ja vad ska man säga. Franska är SVÅRT! Iallafall uttalet som jag verkligen inte är bekväm med, där föredrar jag faktiskt spanskan som kommer väldigt mycket mer lättare fram. Franskan är grötig, nästan lite som skånskan är, jag är uppenbarligen inte alls rätt människa att prata med skorrande R. Men däremot tycker jag det verkar lättare att läsa och försöka förstå.
Läraren förösker att enbart prata franska under lektionen, vilket är bra men det kräver också sin koncentration. Ganska mycket får man försöka förstå genom hennes kroppspråk. Läraren är supergullig, en väldigt glad och ung tjej som verligen gör sitt bästa för att försöka få oss att förstå. Hon måste nog ha en ängels tålamod för jag vet att jag då aldrig hade fixat det. Troligen låter det som att hon pratar med en grupp handikappade om en fransktalande person skulle höra henne (och oss) i klassrummet.
 
Har precis gjort klart miin del av grupparbetet för kursen International marketing cases och planen för resten av kvällen är att bara ta det helt lugnt. Kolla lite Hollywood fruar, SOA och kanske läsa lite. Imorgon har jag bara en lektion, International and european marketing. Förta tillfället på den kursen så ska bli kul att se hur läraren är och om ämnet är intressant, hoppas hoppas!
 
Idag fyller även min underbara mormor år, så ett STORT GRATTIS till mormor! Jag skickade ett vykort i måndags till henne och tydligen hade jag sådan timing med det så hon fick det på brevlådan just idag på sin födelsedag, perfekt!
 
I helgen blir det eventuellt San Tropez med några svenskar, Kristina och självklart min nuvarande sambo Nathalie. Ska bli spännande och se vad det har att erbjuda!
 
Puss&Kram!
 
 
Det här är mina nya grannar, vildsvinen! De springer runt här utanför vår balkong så jag och Nathalie funderar på att kanske starta någon form av djurparksverksamhet, haha! Alternativ fånga en och ha som sällskap på balkongen! Har dock hört att de kan vara farliga? 
 

Bildfortsättning från stranden!

Kategori: Mitt liv

 
 
Den lite trevligare stranden trots det blåsiga vädret!
 
 
Här hade de ett parisehjul, mitt på stranden!
 
Vår lilla solhörna! Perfekt mot vinden!
 
 
Stranden nere vid hamnen i stan, mycket trevlig med kiosk och toaletter!
 

Strandhäng och utgång

Kategori: Mitt liv

Helgen är över och imorgon fortsätter vardagen med skola. Den kommande veckan börjar ytterligare två av mina sex kurser, så alltså full vecka måndag-fredag. Har inte heldagar dock så mycket ldeig tid blir det. Har nu letat upp en ridskola på internet som skall ligga inne i stan i princip så ska någon dag under veckan ta mig en lite utflykt för att försöka hitta dessa fyrbenta. Börjar sakna dem nu så bara jag får klappa på en liten polle kommer jag vara nöjd, som ett barn på julafton, haha!
 
Helgen har för övrigt bjudit på strålande väder så vi har i två dagar varit nere på stranden. Första dagen höll vi på att blåsa bort men tappra som vi är så löste vi det genom att lägga oss i ett hörn på stranden med vindskydd runt om. Igår var ni på en annan strand en den blåsiga. Denna låg mer centralt men det var en bit att gå. Riktigt trevligt ställe, fanns både toa och en mindre kiosk om man skulle bli hungrig. Vattnet är tyvärr ganska kallt, typ svensk sommarvatten. Jag är ju också en badkruka kan tilläggas så de andra badade, jag stod med benen i lite halvt. Men har satt som mål att jag ändå måste försöka bada någon dag innan det börjar bli kallare även här nere.
Igår körde vi en riktig utgång också nere i hamnen, Trolleybus hette klubben vi var på och det var riktigt roligt! Bra musik, coola lokaler och ett härligt gäng människor med. Så lång natt, lite krångel med att ta sig hem men väl hemma var det otroligt skönt att få sova. Har mått som jag förtjänar idag däremot...
 
Hoppas ni haft en trevlig helg!
 
Puss&Kram
 
 
Första stranden den blåsiga dagen, fler bilder kommer...
 

Skola!

Kategori: Mitt liv

Nu har skolan börjat lite mer på riktigt. Än så länge har tre av mina sex kurser dragit igång. Den första hade jag redan förra veckan, den heter "International Business" och ligger i år två av det programmet jag valt att läsa min kurser i.Så den är och kommer troligen fortsätta att vara den enklaste av de jag ska läsa. Denna kurs har jag haft två lektioner av då jag hade den första förra veckan, som jag också i tidigare inlägg beskrev som aningen kaotisk. Idag har jag haft denna lekton igen och som tur är så var denna lektion något mer städad. De franska eleverna var något tystare och läraren fick tekniken att fungera. Kursen är inte så intressant som den är nu, men kanske blir det bättre, är ju trots allt bara andra lektionen. Min grupp i denna kurs funkar ganska bra, det är tre franska studenter och vi andra är tre utbytesstudenter så för det mesta jobbar jag med de sistnämnda då de franska (som vanligt) inte pratar speciellt bra engelska.
Hade ytterligare två kurser som startade denna veckan, "International marketing cases" och "Business strategy". Den förstnämnda verkar vara riktigt svår, speciellt för mig som inte läsa supermycket marknadsföring innan. Men jag har en superbra grupp så det ska nog gå vägen iallafall. I den andra kursen fick jag ett ganska flummigt intryck, mycket teori som jag tror är användbar i framtiden men tyvärr är läraren sådär på engelskan. Men kanske vänjer man sig vid den starka franska brytningen? Allt som allt var denna lektion väldigt mycket mer strukturerad då det enbart är utbytesstudenter som läser den. Det är min teori, så fort det är flera franska än utbytesstudenter verkar det vara röriga lektioner och när det bara är utbytesstudenter är det knäpptyst.
Läraren i denna kurs (han med den franska brytningen) verkar bra, trots det faktum att han vid ett tillfälle visade oss hjärnkirurgi(!) på video för att exemplifiera en sak i sin föreläsning, haha!
 
Ja det var väl den senaste updaten jag har att komma med. Var förövrigt väldigt nöjd över att jag faktiskt igår gjorde riktig mat, potatis, sås och kyckling! Så gott att slippa äta pasta varje dag som jag gjort hittills!
 
Nu ska jag återgå till att vänta på elektrikern som skulle komma kl 14.00. Klockan är nu 14.30 och han har ännu inte kommit. Här mina vänner, i detta land är jag aldrig den som kommer sist! (Till skillnad från hemma) De verkar vara konstant sena hela befolkning i Frankrike!
 
Puss&Kram
 
Alltså ingen mat ser fan god ut på bild, men det var den!
 

Museum!

Kategori: Mitt liv

Igår var vi på en liten tur till ett museum här i Marseille. Det var lite svårt att förstå vad utställningarna egentligen handlade om då självklart nästan all information är på franska. Men vi kunde i vilket fall som helst klura ut att det var tema medelhavets historia. Men jag är ändå facinerad över detta med att de är så himla dåliga på engelska. De lever upp till sina fördomar vill jag lova. Men i vilket fall som helst så var byggnaden som utsällningen var i helt fantastisk! Verkligen ett arkitektbygge, sånt gillar jag. Så efter att jag, Kristina och en indisk kille vid namn
Ishman (?) strosat runt där inne i ett par timmar begav vi oss tillbaka till hamnen där jag mötte upp ett par svenskar som kom ner igår. De ska precis som vi plugga på Kedge BS men kom lite senare då de hade fått fel information om när de började som jag förstod det. I vilket fall som helst så gick vi ut och käkade, pizza blev det denna kväll. Riktigt gott! Efter middagen tog vi ett par öl på en pub i närheten innan vi som bor på campus tog bussen hem till Luminy. Allt som allt hade jag en mycket trevlig dag!
 
Puss&Kram
 
Lite bilder från dagen:
 
Jag och Kristina
 
Takterass uppe på Museumet
 
Från hamnen ser man kyrkan Notre Dame de la Garde
 
Den här skumma statyn står nere i hamnen. Tror det är typ surrealism konst av Dalí...
 
Nere i hamnen finns även en annan konst sak, det är en spegel som är superfin när solen är uppe, Dock gör inte bilden riktigt den rättvisa.
 

Fredag

Kategori: Mitt liv

Hej på er!
 
Fredag idag och jag har köpt hem choklad och Cola, underbart! Det är fortfarande oklart vad kvällen kommer erbjuda dock. Nathalie har lektion till halv nio ikväll så jag är ensam i lägenheten tills dess. De andra svenskarna pratade på att de skulle åka till Alotra som är det andra campuset här i Luminy där min skola ligger. Kanske följer vi med dit, är ju kul att träffa de andra utbytesstudenterna lite mer!
 
Igår var vi en sväng till en bar som heter Shamrock. En liten mysig bar med Irländskt tema. Vi stannade dock inte så länge då vi var rejält slitna efter studentfesten som Interact anordnade kvällen innan. Vilken var riktigt rolig!
Imorgon ska jag och en kanadensisk tjej vid namn Kristina följa med Interact till Marseilles nya museum. Tydligen ska det vara ett museum om Europas historia?
 
Under veckan har jag även hunnit med att ha min första lektion här på Kedge Business school. Kursen som jag ska läsa heter International Business, den verkar intressant men själva lektionen var väldigt rörig! Den skulle börja 8.30 på morgonen men det var i princip ingen som kom i tid till det så innan alla var där och läraren startade lektionen var klockan strax efter 9. Detta skulle aldrig hända i Sverige men i Frankrike är de allmänt sega. Ingen verkar komma i tid här, vilket visserligen passar mig men här är de väldigt mycket mer försenade än mina oftast 5 minuter.
Under själva lektionen var de franska eleverna helt hopplösa på att vara tysta, de pratade i princip hela lektionen så läraren tillslut fick säga till, trots det tystnade de inte. Brist på respekt kan tyckas. Kan också nämna att de i pausen av lektionen hoppade ut genom fönstret för att röka precis utanför, skumt?!
En lektion här har ett upplägg där vi börjar med att läraren har en genomgång halva lektionen, sedan har vi en paus på 15 minuter och resterande delen av lektionen arbetar vi med en gruppuppgift. Ganska bra upplägg tycker jag, vi får hoppas att mina andra kurser också kommer att ha detta upplägg.
 
Ha en trevlig helg!
 
Puss&Kram
 
 

Buss tour a Marseille

Kategori: Mitt liv

Igår var jag med på en busstur genom Marseille. Det finns riktigt fina ställen faktiskt, vilket jag inte trodde från början. Men i vilket fall som helst så fick vi en runttur genom staden och vid Notre dame de la garde fick vi gå ut och strosa runt i den stora kyrkan. Superfint och en riktigt fin utsikt över staden! Perfekt utflykt för mig som älskar kyrkor!
 
Här får ni lite bilder på Notre dame de la garde!
 
 

Calanques

Kategori: Mitt liv

Idag har 40 st av de ca 300 utbytesstudenterna varit på en dagsutflykt till Calanques! Mycket vackert beläget när man väl är framme. Dock kan vägen dit snarare kallas för ett rejält träningspass snarare än en promenad som de uttryckte det. Ner för berget på vägen mot målet, inga problem. Att sedan bestiga det efter att ha simmat en del, suttit i solen och knappt ätit något var något helt annat. Men jag och Nathalie slet som djur (kommer ha sjuklig träningsvärk imorgon) och tillslut kom vi ju faktiskt hem. Värt det men vi orkar nog inte göra om det igen.
 
Så det var min dag, nu ska jag käka lite kvällsmat och se på ett Greys avsnitt. Imorgon börjar introduktionen på skolan! Spännande!
 
Puss&Kram
 
 
 

Min nya lya

Kategori: Mitt liv

 
Här kommer lite bilder på min och Nathalies lägenhet, riktigt fin! Vi delar på ca 40 kvm med en riktigt stor balkong. Den ligger precis vid skolan men ganska långt från stan tyvärr. Tar ca 40 min med buss in till Marseille. Men bussarna går hela tiden så det är egentligen inga problem. Vi har däremot en matbutik bara 10 min med buss från lägenheten vilket är skönt.
 
Mitt rum med egen utgång till balkongen!
Mitt rum mot köket
Kök
Nathalies rum + köksbord
Badrum
Vår stora balkong (går längs med hela lägenheten med två utgångar, en från mitt rum och en från Nathalies rum, lyxigt värre!)
Vi ser skolan från vår balkong, promenad på ca 50 m, mycket skönt med så nära till skolan
Utsikt balkongen, som ni ser bor vi ute i ingenstans!
 
Bor man på liten yta gäller det att förvara smart, här är min bokhylla/skafferi, haha!
 
 

Rundtur i södra Frankrike

Kategori: Mitt liv

Nu är jag "hemma" från vår lilla rundtur i södra delen av landet. Vi har varit och sett Monaco, Cannes och Nice. Övernattande två nätter i Nice på ett hostel, bara det var rätt spännande. Kom att tänka på vad sjukt mycket folk det är som är ute och reser! Kul med folk i alla fall, mindre kul att dela badrum med sju andra. Men det gick ju det med!
 
Så vi började alltså vår resa med att åka direkt till Nice och slänga in packingen på rummet. Strosade runt i staden under dagen och gick sedan ut och käkade på kvällen. Jag beställde Entrecote för att vara på den säkra sidan medan tjejerna beställde vad de trodde skulle vara fisksoppa men i själva verket var någon brun sörja som kallades fisherman-soup. Det var det vidrigaste de ätit löd recensionen av detta. Även en av grabbarna som besällde minibläckfisk var inte heller han särskilt nöjd, pratade under resterande av kvällen om att det kändes som att de skulle börja krypa runt i hans mage. Usch! Så jag var nöjd med mitt kött och tyckte synd om de andra. Men roligt var det!
 
Dag 2 begav vi oss till Monaco med tåget, väldigt nära, väldigt billig tågresa. Här strosade vi runt under dagen, såg den stora hamnen, självklart det stora Casinot och hade det allmänt mysigt. Funderade ett tag på hur vi på bästa sätt skulle kunna ta oss in på Casinot men insåg snabbt att vi får hoppas på att återfödas som rika.
Spenderade sedan kvällen i Nice med mat och barhäng.
 
Vår sista dag på vår minisemester var idag. Då lämnade vi vårt lilla hostel i Nice och åkte till Cannes. Vid det här laget har jag så ont i mina fötter att jag skulle vilja kapa av dem, ingen underdrift. Men det är ju bara att bita ihop och hänga med. Så vi vandrade runt i Cannes under dagen. gick den mysiga strandpromenaden och käkade pasta på ett trevligt ställe i stan. Bra dag men jag är nu glad att få sitta still, kan i princip inte gå på mina fötter, blåsor under fötterna som spricker är inte att rekommendera!
 
Imorgon blir det en sväng till supermarket för att inhandla lite föda sen ska jag nog bara försöka vila mina fötter och hoppas de läker fortfort.
Skolan börjar jag förövrigt inte förrän onsdag nästa vecka, så jag har lite extra ledigt!
 
Hoppas det är bra med er!
 
Puss&Kram
 
Nice
Gänget jag åkte med
Nice
Den underbara fisherman-soup, ser god ut, eller?
Monte carlo, Monaco
Det är en del rikt folk här, bara lyxbilar runt casinot
Monaco hamn
Cannes
Cannes
Cannes
 

Framme!

Kategori: Mitt liv

Nu är jag framme i Marseille. Solen skiner och lägenheten var kanon! Den har två rum, så jag och Nathalie som är min rumskompis har ett varsitt. Vi delar på badrum och ett kök (pentry). Från våra rum har vi även en varsin dörr ut till vår stora balkong som löper längs med hela lägenheten, så skönt att ha! Med andra ord lever boendet inte alls upp till mina förväntningar, som var låga, utan det överträffar mina förväntningar istället! En glad överraskning.
Mindre glad överraskning är att vi måste fixa en hemförsäkring till vår lägenhet IDAG, annars får vi inte bo här. Blä på det, men vi ska lösa det ikväll (hoppas vi).
 
Jag sitter just nu och väntar på att Nathalie och hennes vän ska höra av sig så vi kan åka till supermarket och handla lite, behöver ha lite mat och framförallt en kudde (!), för det fanns det konstigt nog inte med i vår topplägenhet. De tog en tur ner till stan medan jag däckade i sängen efter min långa resa. Eller ja lång var den ju inte direkt men åkte måndag natt och var framme i lägenheten för några timmar sedan så har med andra ord sovit ca 1 timme på ett dygn vilket gör att resan kändes oerhört lång.
Just det, möttes även av min första kulturkrock då jag skulle med transferbussen till stan från flygplatsen. Där gäller djungelns lag, starkast och snabbast får åka med, annars är det bara att vänta på nästa buss. De är som gamar på dött kött. Kösystem, typiskt svenskt?
 
Nej nu ska jag packa upp de sista av mina grejer i mitt rum, skönt att komma iordning. Ska försöka ta lite bilder när jag fått iordning också så ni får se mitt nya hem.
 
Ha det så bra!
 
Puss&Kram

Dags för avresa!

Kategori: Mitt liv

Snart är det dags! Mitt flyg går 06.35 från Oslo så inatt börjar min resa mot Gardemoen, slutdestination: Marseille!
 
Oooh så spännande! Vi hörs när jag väl är nere och har fixat internet!
 
Puss och Kram!